Tunnelmia kurssilta
Järjestämme SPR hätäensiapukurssi 8t muokattiiin erityisesti teatterin väen tarpeille. Kurssi kokosi yhteen näyttelijöitä, lavastajia, valoteknikoita ja toimistohenkilökuntaa. Kaikki, jotka pyörittävät arkea teatterin lavan molemmin puolin, saivat mahdollisuuden oppia elintärkeitä ensiaputaitoja käytännön harjoitusten kautta. Koulutuksesta vastasi Willimiehen Ensiapukoulun kokenut kouluttaja Mika Astikainen.
Kurssin käytännön sisältö
Päivä alkoi perehtymällä ensiavun perusteisiin, jonka jälkeen päästiin sitten tositoimiin harjoittelemalla elvytystä.
Mieti tilannetta: esitys on käynnissä, ja yhtäkkiä joku yleisössä tai lavalla tarvitsee apua. Nopeus ja osaaminen ovat silloin kaiken a ja o. Harjoitusten aikana jokainen pääsi kokeilemaan, miltä elvytyspainallukset tuntuvat ja miten sydäniskuri toimii. Tässä ympäristössä, missä jokainen sekunti voi merkitä, tällainen taito on korvaamaton.
Ja sitten se tilanne, kun joku menettää tajuntansa. Miten toimia? Mika Astikainen opetti, miten tarkistaa hengitys ja pulssi, ja miten tajuton henkilö siirretään kylkiasentoon. Tässä kohtaa moni osallistuja totesi, että tällaiset perustaidot pitäisi olla jokaisella hallussa – niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin.
Teatterissa sattuu ja tapahtuu, ja aina ei voi välttää pieniä onnettomuuksia. Harjoiteltiin siis myös verenvuotojen tyrehdyttämistä. Lavasteiden ja teknisten laitteiden kanssa työskennellessä haavereita sattuu, ja siksi on tärkeää tietää, miten verenvuoto pysäytetään nopeasti ja tehokkaasti.
Entä kun joku kaatuu ja nilkka nyrjähtää tai ranne murtuu? Kurssilla käytiin läpi, miten tällaiset vammat hoidetaan väliaikaisesti ennen kuin ammattilaiset pääsevät paikalle. Mika Astikainen, jolla on 14 vuoden kokemus sairaalan ulkopuolisesta ensihoidosta, jakoi käytännön vinkkejä ja opetti, miten lastat ja tukivälineet asetetaan oikein. Tämä voi olla ratkaisevaa, kun aikaa ei ole hukattavaksi.
Lisäksi, koska teatterin lavalla tai kulisseissa voi tapahtua mitä tahansa, oli tärkeää käydä läpi, miten toimitaan, jos joku sairastuu äkillisesti. Sydänkohtaus, aivohalvaus tai vaikkapa äkillinen matala verensokeri – nämä ovat tilanteita, joissa oikea-aikainen ensiapu voi pelastaa henkiä. Kurssilla opettiin miten tunnistaa vakavat oireet ajoissa ja miten toimia oikein tällaisissa tilanteissa.
Kurssin sisältö kokonaisuudessaan
- Toiminta auttamistilanteessa
- Tajuttoman henkilön tunnistaminen ja ensiapu
- Aikuisen painelu-puhalluselvytys
- Sydäniskurin (defibrillaattori) käyttö
- Tukehtuvan henkilön ensiapu
- Tavallisimpien sairauskohtausten ensiapu, esim. rintakipu, matala verensokeri, aivoverenkierron häiriöt, kouristukset, vakava allerginen reaktio
- Suuren verenvuodon tyrehdyttäminen
- Verenkierron häiriötilan ensiapu (sokki)
- Tapaturmien ennaltaehkäisy
- Tyypillisimpien haavojen ja palovammojen ensiapu
- Terveyden edistäminen
- Henkinen ensiapu
Koulutuksen tunnelma ja opetusmenetelmät
Kurssin tunnelma oli rento mutta keskittynyt. Oli selvää, että kaikki halusivat oppia ja harjoitella taitoja, jotka voivat osoittautua korvaamattomiksi työpaikalla. Mikan kokemus ambulanssin ensihoitajana toi koulutukseen realistisen ja käytännönläheisen näkökulman. Hänen antama kannustus ja kertomukset maallikoiden antamasta oikea-aikaisesta ensiavusta herättivät monissa osallistujissa kiinnostusta ja antoivat arvokasta tietoa.
Kurssin hyödyt
Päivän päätteeksi jokainen osallistuja sai todistuksen suoritetusta hätäensiapukurssista. Kurssin jälkeen teatterin väki osaa nyt toimia hätätilanteissa nopeasti ja oikein. Ja mikä tärkeintä, kurssi antoi osallistujille itsevarmuutta. He tietävät, että pystyvät reagoimaan oikein ja ovat valmiina jatkossa kohtaamaan yllättävätkin tilanteet varmoin ottein.